Ziraat Bankası Müzesi Ankara nerede? giriş ücreti?
Ziraat Bankası Müzesi giriş ücreti? nerede? ziyaret saatleri?
Ziraat Bankası Müzesi Ankara’nın Ulus semtinde tarihi Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası’nda yer alıyor.Ziraat Bankası’nın kuruluş aşamalarındaki birtakım önemli eserlerin sergilenmesi bakımından gezilmesi gereken bir müze.Bankacılık tarihinin gelişimini gözlemleyebilirsiniz.
Müzenin Açık Olduğu Günler : Hafta içi her gün 09:00-17:00 saatleri arası rehber eşliğinde ücretsiz gezebilirsiniz.Hafta sonları ise kapalı durumda.
Müze irtibat telefonu : 0312 229 68 41
Ziraat Bankası Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Ziraat Bankası Müzesi Atatürk Bulvarı üzerinde no:8’de Ulus Mesleki Teknik Lisesi karşısında yer alıyor.Metro ile gelecek olanlar Ulus metro durağında inebilirler oldukça yakın.Otobüs ile gelenler ise Opera,Ulus heykel ya da Eski Meclis binasının orada inip yürüme mesafesinde ulaşabilirler.
YOUTUBE KANALIMA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
Ziraat Bankası Müzesi Şeref Salonu
Ziraat Bankası Müzesi Şeref Salonu ve Genel Müdürlük Binası İtalyan bir mimar tarafından yapılıyor.Müze Genel Müdürlük Binası’nın Şeref Salonu’nda yer alıyor ve Türkiye’de açılan ilk bankacılık müzesi olma özelliğine sahip.Özel müze statüsündeki müzede bankacılık ile ilgili eserlerin dışında Türk resim sanatından da eserler sergileniyor.
1981 yılında açılan müze de Türk bankacılık tarihinde kullanılan objeler sergilenmektedir.
Hemen müzeyi gezmeye başlarken 1863 yılına ait ”Memleket Sandığı” göze çarpıyor.Bu sandık Ziraat Bankası’nın çekirdeği,ilk şekli olarak adlandırılıyor.Mithat Paşa 1963 yılında çiftçilerin tefecilerin eline düşmelerini önlemek için ”Memleket Sandıkları”nı oluşturuyor.Bu sandıklar sayesinde halka para yardımı yapılıyor ve halk destekleniyor.
1888 yılından itibaren ise Ziraat Bankası olarak adlandırılıyor.
Müze iç ve dış kısımlarında Selçuklu ve Osmanlı motifleri barındırıyor.Ayrıca yapı Ankara’da Cumhuriyet Dönemi yıllarında yapılan ilk resmi yapı ünvanını taşıyor.
Müze de yevmiye ve kasa defterleri,kuruluş dönemleri sırasında yapılan bazı yazışmalar,çek ve hesap cüzdanı örnekleri,şube ve müfettiş mühürleri, yazı ve hesap makineleri, çek yazma makineleri, demir çemberli sandıklar, para kasaları, altın ve mektup terazileri, bazı şubelerin isim levhaları, evrak zarfları sergilenen nesneler arasında.
Yevmiye defterleri çok büyük olduğu için arşive kaldırıp yer kazanıp saklamak için pres makineleri ile defterleri preslemişler.Ülkenin sıtma ile boğuştuğu yıllarda ”kinin mevcudu defteri” tutulmuş ve banka aracılığıyla halka yardım dağıtılmıştır.Çeşitli dönemlerde kullanılan nostaljik kumbaralar da insanı geçmişe götürüyor.Kura çarkları sayesinde bankanın müşterilerine ikramiye ev çekilişleri yapılırmış.
1981 yılından önce müze binası banka şubesi olarak varlığını sürdürüyormuş.Bu yıllardan kalan banka zili,telefonlar,görüşme yerleri,ahşap oturma tabureleri sizi 80’ler öncesine götürüyor.
Namık İsmail‘in 3 boyutlu Atatürk tablosu siz nereye giderseniz gözleri ile sizi takip ediyor.
Ziraat Bankası için ünlü ressamlara yaptırılmış tablolar müze de sergilenmektedir.
Ziraat müzesi tarihe yolculuk yaptıran bir müze
Ziraat Bankası Müzesi gezildikten sonra yakınındaki Ptt Pul Müzesini’de gezebilirsiniz.