Müze Gezileri

Tabiat Tarihi Müzesi Ankara, randevu, adres, hakkında bilgi

Tabiat Tarihi Müzesi Ankara, randevu, adres, hakkında bilgi

1935 yılında Mta (Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü) Atatürk’ün emriyle kurulmuş.1968 yılında ise bünyesinde bulunduğu Tabiat Tarihi Müzesi ( Mta Müzesi ) 3 kattan oluşuyor. Müzeye giriş ücretsiz ve saat 09.00-16.00 saatleri arasında müze açık konumda. Müzenin otoparkı bulunuyor. Müze Ankara-Çankaya ilçesi’ne bağlı Çukurambar da yer alıyor. Müzenin girişi Öğretmen Caddesi üzerinden yapılıyor. Kızılay Güvenpark’tan Balgat dolmuşları ile ulaşım sağlayabilirsiniz .Müze bahçesinde dinazor maketleri, oniks mermer, taşlaşmış ağaç gövdesi, boksit (alüminyum cevheri), malahit (bakır minerali) yer alıyor.

tabiat tarihi müzesi
tabiat tarihi müzesi

Tabiat Tarihi Müzesi Giriş Katı

Giriş katında Ametist taşı bulunuyor. Bu taşın çok eskiden beri süs taşı olarak kullanıldığı ve taşıyanın zekasını canlandırdığına, savaşlarda güç verdiğine ve doğa üstü güçler sağladığına inanılırmış. Gezegenler ile ilgili resimler ve canlandırmalar mevcut. Özel tartı sayesinde dünyada ve diğer gezegenlerde kaç kilo olduğunuzu görebiliyorsunuz. Amerikan Ulusu’nun 1972 yılında Ay’a götürüp getirdiği Türk bayrağı ve hediye ettikleri ay taşı yine müzenin giriş katında sergileniyor. Fulgurit (yıldırım taşı) denilen ve yıldırım düşmesi sırasında ortaya çıkan taşlar ve meteoritler de yine giriş katında bulunuyor. Ayrıca giriş katında Görme Engelliler Bölümü’nde müzenin küçük bir modeli oluşturulmuştur. Her eserin yanında özel alfabeyle yazılmış etiketleri hazırlanmış.

YOUTUBE KANALIMA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

mta müzesi
mta müzesi

Tabiat Tarihi Müzesi(Mta Müzesi) 1.kat

Müzenin 1.katına çıkarken dünyanın oluşumundan itibaren ki tarihi devirler resimlerle açıklayıcı olarak anlatılmış. 1.katta ardıç, silişleşmiş ağaç, Maraş fili ,cüce balina, uzun balina kemikleri, dev kara kaplumbağası fosili, balina kafası, yunus balığı kemikleri ve 1330 yılında Borçka Ormanları’ndan kesilmiş olan Doğu Ladini yer alıyor. Yine 1.katta Türkiye Bitki ve Hayvanları Bölümü oldukça ilgi çekici. Türkiye deki bölgelerde yetişen bitkiler ve hayvanlar sergisi ayrı ayrı camekanlar da görülebiliyor. Marmara Bölgesi kısmında Sakarca, ak alınlı kaz, kızılgergedan kaz, sibirya kazı, tepelli batağan, yeşilbaşlı ördek, mavzer, tarla kazı gibi hayvanlarlar ve yaban fındığı, enginar otu, domuz dikeni, defne, kar dikeni, ölmez otu, buğdaygiller gibi bitkiler sergileniyor .Ege Bölgesi kısmında ise flamingo ,zeytin, sığla ağacı, erguvan, deli boynuzu, asma, tütün, sıtma ağacı, incir, keçi boynuzu bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi kısmına gelindiğinde ise puhu, kelaynak, kukumav, kar dikeni, enginar otu ,peygamber çiçeği, geven, keçi geveni sergileniyor. Karadeniz Bölgesi bölümünde ise kıl kuyruk ördek, urkeklik, karatavuk, sülün, karayemiş, taflan, karamış, kattan, kaz kirazı, kızılağaç, kızıl söğüt, mücver, böğürtlen, kayın, defne, orman gülü, çay, fındık, duvar sarmaşığı, çöpleme bulunuyor. Akdeniz Bölgesi’nde ise saz horozu, yalı çapkını, dikkuyruk ördek, Kıbrıs akasyası, zakkum, greyfurt, portakal, avokado, mandalina ve limon sergileniyor. İç Anadolu Bölgesi’nde ise çulluk, kirpi, Ankara keçisi, oğlak, kuzu, tüylü kısamahmut, peygamber çiçeği, gelin düğmesi, geven, enginar otu, saplı meşe, kar dikeni, bal otu, boncuk otu sergileniyor. Doğu Anadolu Bölgesi sergisinde puhu, kızıl tilki, çil keklik, gelengi, tarla sincabı, arı kuşu, saksağan, bıldırcın kılavuzu, hasır otu, fesçi tarağı sergileniyor. Ayrıca bu katta kuşlar, su kuşları, ördekler, kazayağıgiller sergisi de mevcut.

maden tetkik arama müze
maden tetkik arama müze

Tabiat Tarihi Müzesi(Mta Müzesi) 2.kat

Müzenin 2.katında Mağara resimleri, Prehistorik çağlara ait kesici ve delici aletler, heykeller, geçmişin izlerini taşıyan insan ayak izleri, mikromemeliler, primatlar ve eski insanların kafatasları, geyikgiller ailesine ait kemikler, domuz, zürafa, gergedan, at, hortumlu memeli, yırtıcı memeliler, balıklar, sürüngenlerin kemikleri bulunuyor. Ayrıca sistematik mineraloji bölümünde yakut ametist, kuvars, bakır, altın, kükürt, civa, arsenik, hematit gibi taşlar sergileniyor. Bu bölümde kökbacaklılar fosilleri, süngerler, yosun hayvancıkları fosilleri, eklem bacaklılar fosilleri bulunuyor. Mağara canlandırması ile dikit ve sarkıtlar başarılı bir şekilde betimlendirilmiş. Değerli ve yarı değerli süs taşları sergisi de oldukça dikkat çekici. Türkiye Madencilik Tarihi Bölümünde is geçmişten günümüze aydınlatma araçları, kandiller, akülü madenci lambası, emniyet lambası bulunuyor. Eski madeni araç ve gereçler, madenci kazması da seegilenmiş. Metalurjinin doğuşu, cüruflar, üfleçler, işlenmiş materyaller sergisi de mevcut. Osmanlı Dönemi Madencilik faaliyetleri, Niğde Madencilik Faaliyetleri, Çorum Madencilik Faaliyetleri, Sivas Madencilik Faaliyetleri sergileride gezilmeli. Ayrıca Kayaçlar bölümünde bir çok kayaç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

ankara mta müze
ankara mta müze

TÜM FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ…

Daha Fazla Göster

Numan Koçak

Arkeolog,sporcu,araştırmacı,doğa tutkunu,gezmeyi,görmeyi,yeni yerler keşfetmekten büyük keyif alan bir maceraperest…

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. bu gelecekte dünya müzeleri başlıklı uzun bir yolculuğun mihenk taşları olarak görüyorum. durma devam et!

  2. Sayfanizi begenerek takip ediyorumm cok guzel yazilariniz muze anilarinizda bizi aydinlatiyor bizi bilgisiz birakmayinn bol bol paylasinn 🙂

  3. Dinozor, fosiller , taslar daha sayay?m.Harika bir tabiat muzesi herkes colugunu cocugunu al?p buraya gitmeli. Cok katl? ve bir cok hazine degerinde maddesel bilgi bar?nd?ran harika bir muze .Ucretsiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün