Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi nerede? konser, sergi, otopark, biletix
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi nerede? konser, sergi, otopark, biletix
Ankara’nın ilk özel arkeoloji müzesi olan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Ankara Kalesi’nin dış suru girişinde, Çengel Han ile Çukur Han yakınında yer alıyor.Ulus Heykeli’nin oradan yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz.Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne de oldukça yakın bir konumda bulunuyor.
Ankara’nın turizm potansiyeline katkı sağlayacağı kanısındayım.Ankara Kalesi’nin hemen girişindeki eski yapılar restore edilerek bu müzeye dönüştürülmüş. Müzenin dış duvarları kalenin duvarlarını çağrıştırıyor.Küçük pencereleri saat kulesine bakan, Ankara manzaralı kafe ve toplantı salonları da mevcut. Müze; mühendis koleksiyoner ve sanatsever Yüksel Erimtan‘ın yıllar içinde biriktirdiği arkeolojik eserlerin koleksiyon haline gelişi ile ortaya çıkmış. Müze pazartesi günleri, 1 Ocak, 29 Ekim ve dini bayramların ilk günleri hariç her gün açık konumda.Saat 10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaretçiler kabul ediliyor. Giriş ücretleri tam 10 tl, grup (10kişi ve üstü) 7,5 tl, indirimli (öğretmen,öğrenci ve 65 yaş üstü) 5 tl, engelliler ve 12 yaşından küçük çocuklara ücretsiz.
Eserler M.Ö.3000’li yıllara dayanan Eski Tunç Çağı ve Hitit ile başlayıp, Geç Roma ve Bizans Uygarlıklarına kadar uzanan özgün nesneleri barındırıyor. Müze 3 kattan oluşuyor. Giriş katında Kültepe tabletlerinden Urartu kemerlerine, Roma camlarından Bizans damga mühürlerine kadar uzanan bir sunum karşılamakta.
YOUTUBE KANALIMA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Ana Sergi Salonu
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Ana Sergi salonu yani bir alt katta ise ağırlıklı olarak koleksiyonun Roma Dönemi günlük yaşamından kesitler sunan eserlerine ayrılmıştır. Dönemin ticaret, sosyal yaşam, kozmetik, yeme içme alışkanlıkları ve hayata dair hikayelerinin etrafında kurulan bir örgüye sadık kalınarak, izleyicinin güncel yaşam ile benzerlikler kurabileceği bir sergileme yöntemi benimsenmiştir. Müzenin ilgi çeken bir başka bölümü, Roma Dönemi’nde, Napoli yakınlarındaki Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucunda, hayatın M.S. 79 yılındabir anda donup kaldığı Pompei kentinde bulunan bir fresk arka fonu oluşturmaktadır. Roma Dönemi’nin yaşam biçimini yansıtan ve dönemin insanlarının zamanlarının büyük bir bölümünü geçirdiği, uzanır biçimde yeme içme ritüelinin gerçekleştiği örenekler sergilenmektedir. Çoğunluğu Roma ve Helenistik Dönem sikkeleri siyasi ve dini içerikleriyle tarihe ışık tutmaktadır. Değerli taşlara işlenmiş mühür yüzükleri mitolojik sahneler, bitkiler, hayvanlar ve semboller ile eski Yunan Roma’nın öykülerini bize sunmaktadır.
Ölülerin gömülmeleri sırasında mezarlarına koyulan ve gömülen kişinin başka bir dünyada da kullanması inancıyla mezara yerleştirilen hediyeler, kişilerin statü ve meslekleri hakkında bilgi vermektedir. Koleksiyonda Roma hamamlarında erkeklerin kullandığı objelerin yanı sıra, kadınların güzellik ve bakımları için kullandıkları parfüm şişeleri, aynaları ve cımbızları görmek mümkündür.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi En Alt Kat
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi En alt kattaki sergide ise Antik Dönem Anadolu çömlekçiliğine ait eserler ile 21.yüzyılın önde gelen seramik ustalarından biri olan Alev Ebuzziya’nın eserleri bir araya gelmiştir.Ebuzziya’nın eserleri izleyicilere, aynı coğrafyada M.Ö 2500-1500 yılları arasında yaşamış olan Hattiler, Hititler, Kültepe ve Van-Urmiye kültürleri ile, M.Ö 900-800 yılları arasında yaşamış olan Frigyalılar tarafından üretilmiş çömleklerin, günümüzdeki eşsiz yansımalarını sunar.
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi
Kale Mahallesi , Gözcü Sokak no : 10 06240 Altındağ/ANKARA
T +90(312) 311 04 01
F +90(312)311 04 03
Erimtan müzesi Yüksel Erimtan’ın bize kattığı muhteşem bir koleksiyon…